Update politiek debat Hand in Hand en Mo*: Een Marshall-plan tegen discriminatie en voor meer jobs van mensen uit etnisch-culturele minderheden? Antwerpen, 29 april

Debat in Antwerpen, zaal Atlas, maandag 29 april, 20u. In het recente onderzoek van de Gazet van Antwerpen lezen we nogmaals hoe sterk racisme en discriminatie de kansen van jonge mensen beknotten. Zeker om werk te vinden. Of zoals Hamid Talbi (24) het stelt: “Hoe hard je ook je best doet – zelfs mét enkele diploma’s op zak – als je vreemde roots hebt, blijf je voor sommigen tweederangs.” (citaat uit GVA, 20 april 2013). Wat gaat de politiek doen om dit probleem eindelijk ten gronde aan te pakken en de tewerkstellingsgraad van mensen met een migratieachtergrond ernstig te verhogen? Is het geen tijd voor een Marshall-plan?

We vragen het aan Walter Vandenbossche (CD&V, Eerste-Ondervoorzitter Brussels Hoofdstedelijk Parlement, gemeenteraadslid Anderlecht),  Elke Van den Brandt (nationaal ondervoorzitter Groen, Brussels parlementslid, Zuhal Demir (N-VA-Kamerlid en voorzitter district Antwerpen), Khadija Zamouri (Open VLD, Vlaams Parlementslid uit Brussel), Güler Turan (SP.A, Vlaams Parlementslid en gemeenteraadslid in Antwerpen) en Dirk Van Duppen (PVDA+, OCMW-raad Antwerpen). Samira Bendadi, journaliste MO*, modereert.

Na een korte schets van de omvang van het probleem door Ludo Segers, voorzitter Hand in Hand, geven de partijvertegenwoordigers hun analyse en de globale remedies die zij voorstellen. Vervolgens gaan we dieper in op de verschillende beleidsniveaus.

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen vroeg Hand in Hand aan alle lokale partijen dat ze zouden ijveren voor een divers tewerkstellingsbeleid met streefcijfers die op termijn de lokale bevolking weerspiegelen. Een aantal gemeentelijke afdelingen deed hierover beloftes en ook de meeste nationale partijen lichtten hun beleid toe (zie www.anti-racisme.be ). Hoe pakken de kersverse gemeentebesturen dit nu concreet aan? Zijn er “good practices” die andere gemeenten kunnen navolgen? Gezien het panel spitsen we ons toe op Antwerpen en Brussel.

Volgend jaar zijn het ook Vlaamse en federale verkiezingen. Wat gaan de politieke partijen voorstellen om de tewerkstelling van etnisch-culturele minderheden te vergroten, zowel bij de overheid als in de privé-sector? Hoe willen ze discriminatie en racisme aanpakken? En doet de Brusselse regering het beter dan de Vlaamse of federale?

Praktisch: maandagavond 29 april, van 20u tot 22u in zaal Atlas, Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen (vlak bij het Centraal Station). Graag vooraf inschrijven (gratis) via info@anti-racisme.be (met naam en adres aub).

De deuren zijn open vanaf 19u30. Bekijk de nieuwe en interessante tentoonstelling “Geloof in mij. Een fototentoonstelling over religie en levensbeschouwing in Antwerpen ” (http://www.atlas-antwerpen.be/programma/expo-geloofinmij

Voor alle info: Hand in Hand, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen, tel. 03 281 15 05, info@anti-racisme.be, www.anti-racisme.be

 

Reactie toevoegen

To prevent automated spam submissions leave this field empty.